EN MASTERS BERÄTTELSE, Clas-Eirik Slotte ! (10. tarina)
En Masters berättelse, Clas-Eirik Slotte !
Jag är född och uppvuxen på den Österbottniska slätten i en liten by utanför Karleby.
I barn- och ungdomen idrottade jag flitigt. Jag deltog aktivt i skidåkning, friidrott, orientering och fotboll. Jag nådde inga större framgångar och efterhand tog andra intressen över.
Studenten, armen och studier i Åbo dominerade på 70-talet. Därefter följde arbete i Stockholm och bildande av familj, 3 barn föddes i rask takt. Vi återvände till hembyn, byggde hus och satsade på arbetskarriären. Konditionen blev dock allt sämre med åren. Övervikt, stress, dåligt med sömn etc. blev en väckarklocka. Jag blev t.ex. andfådd av att dra på mig strumporna på morgonen. Då bestämde jag mig för att återuppta idrottandet.
Första löpturen blev 900 m, men efterhand blev sträckan längre. Jag anmälde mig till Lidingöloppet och klarade 30 km efter 3 månaders träning. Det har blivit totalt 14 st Lidingölopp genom åren. 4 gånger har jag deltagit i Jukola budkaveln.
Stockholm maraton mitt första maratonlopp !
Stockholm maraton blev mitt första maratonlopp och jag har nu löpt 112 totalt i 31 olika länder över hela världen, varav 2 st UltraVasan 90 från Sälen till Mora.
1994 deltog jag första gången i Vasaloppet och fortsatte där 10 år i följd. Jag ville dock pröva på något annat och 2005 deltog jag första gången i Marcialonga och König Ludwig Lauf. Jag köpte då mitt första Worldloppet pass och sedan dess har det blivit många och långa resor i hela världen. Mitt andra pass och global skimaster fick jag 2013 efter Demino skimarathon i Rybinsk.
Jag har nu deltagit i 19 olika Worldlopp och kommer att resa till Nya Zeeland i september 2016. Jag planerar att fortsätta så länge jag har hälsan och vågar resa ut i en allt osäkrare värld. Däremot samlar jag inte aktivt på flest möjliga Worldloppet pass.
För mig är det en livsstil att delta i Worldloppet och maraton, hela semestern går i stort sett åt till dessa resor. Jag är intresserad att få uppleva annat än bara själva arrangemanget kring loppet.
Under den långa resan till Argentina blev det förutom sevärdheterna i Ushuaia också 3 dagar i Buenos Aires med bl.a tangoshow och en tur till Colonia i Uruguay. 3 dagar i Iguazu med besök till vattenfallet både från Argentinska och Brasilianska sidan, jag såg också ett av världens största kraftverk Itaipu. Det blev en tur över till gränshandelsstaden Del Este i Paraguay före avslutningen i Rio. I Rio upplevde jag de viktigaste sevärdheterna. Maracana fotbollsstadion tyvärr endast från utsidan då flyget hem avgick samtidigt som fotbollsmatchen började.
Under årens lopp har jag fått väldigt många vänner och bekanta överallt i världen. Ansikten har efter hand fått namn och kontakten upprätthålls också mellan resorna. Mest vänner har jag i Norge, jag har lätt att kommunicera med de norske, kanske tack vare min säregna dialekt, och trivs gott i deras sällskap.
På mitt favoritställe Seiser Alm har jag tränat på hög höjd tillsammans med världsstjärnor som Marit Björgen, Therse Johaug, Charlotte Kalla, Kickan Randell, Justina Kowalczyk m.fl. Det är mycket lätt att komma i samtal med dessa jfr med t.ex. Petter Northug fast jag mött honom otaliga gånger.
Inga större incidenter har jag råkat ut för. Jordbävningen i Sapporo och en ”nödlandning” i Sao Paulo på väg till Ushuaia loppet är händelser som kan nämnas. Flygen har fungerat mycket bra, endast några gånger har jag fastnat på hemvägen i Stockholm och Helsingfors. Utrustningen har snällt följt med och inte skadats under flygningarna.
Vallningen av skidorna är för många ett stort problem under resorna. Själv föredrar jag en enklare variant. Jag har förutom grundvalla endast 2 burkar och en klistertub med och det har i stort sett fungerat väldigt bra. Vädret är förövrigt en faktor man inte ska lägga någon energi på, eftersom man inte kan påverka det ens det minsta.
Jag har heller inte råkat ut för inställda lopp, men vädret har många gånger varit utmanade. Det var svinkallt 2012 i König Ludwig Lauf o Transjurassienne, snöovädret på Island 2015, +10 i Bieg Piastow 2009, brist på snö i Lahtis 2014 och vattenföret i Vasaloppet 1997 är några minnen under årens lopp.
Uthållighetsidrotten har hållit mig frisk och avsevärt ökat arbetsprestationen. Jag trivs med mitt jobb och har duktiga arbetskamrater som hjälper mig då jag är på resande fot. Resan fortsätter mot nya mål. För mig är det viktigt att sätta ut morötter i kalendern för att planera arbetstiden och motivera mig att motionera i väder som väder.
2016 finns bl.a 2 riktiga godbitar i kalendern, Boston maraton och Merino Muster.
Huvudsaken är inte målet utan resan!
Väl mött i spåret
Clas-Eirik Slotte