Historiakirja
Lahden Hiihtomuseossa oli torstaina 28.9. kaksi merkittävää tapausta:
- Suomen Masterien 300-sivuinen historia "ELÄMYSHIIHTOJA MAAILMALLA" Worldloppet Masters Finland 1986 - 2016 julkistettiin.
- Kaikkien aikojen suomalainen maratonhiihtäjä Pauli Siitonen luovutti Hiihtomuseolle Vasaloppetissa voittamansa mitalit.
MASTERIEN 30-VUOTISJUHLAKIRJASTA OTETTIIN TOINEN PAINOS - KIRJA ON NYT SAATAVISSA - KYSY JUHA TOIVOSELTA: juha.toivonen@pp8.inet.fi tai puh . 040 756 0378 (päivitetty 14.1.2018 - kovakantisena 35 € + postituskulut)
Worldloppet Masters Finlandin 30-vuotisjuhlakirja/historia, noin 300 sivua, on nyt jäsenistön ja ystävien ostettavissa.
*** Innehåller också Harri Hoffman's berättelser Worldloppet ur Österbottnisk.
ALLA KUVIA JA JUTTUA KIRJAN SAAMASTA JULKISUUDESTA!
Etelä-Suomen Sanomissa Juha Hölttä kirjoittaa Hiihtomuseon torstain tapahtumasta seuraavasti:
Historiakirja on kulttuuriteko
Hiihtomuseossa julkistettiin Pauli Siitosen mitalien luovutuksen yhteydessä Worldloppet Masters Finland -yhdistyksen 30-vuotishistoriikki Elämyshiihtoja maailmalla.
Talkoilla syntyneen kirjan vastaava tuottaja ja historiaosuuksien kirjoittaja on Juha Toivonen. Kirjassa on myös paljon Masters-hiihtäjien omia tarinoita ja kuvia hiihtomatkoilta eri puolilta maailmaa.
Masters-hiihtäjien kelpoisuusvaatimuksena on kymmenen Worldloppet-sarjaan kuuluvan hiihdon läpivienti eri puolilla maailmaa. Yhdistys perustettiin 23. toukokuuta 1986 Lahdessa Esan Kirjapainon tiloissa. Mukana olivat kaikki 13 suomalaista Masters-arvon saanutta hiihtäjää.
Nyt saavutukseen on yltänyt 331 suomalaista ja maailmalla yhteensä 3250 hiihtäjää.
- Tällaisen teoksen syntyminen on kulttuuriteko. Yhdistyksen jäsenten osallistuminen historiikin tekemiseen kelpaa mille tahansa järjestölle esimerkiksi yhteisöllisyydestä ja aatteellisuudesta, totesi Worldloppet-järjestön presidentti ja Finlandia-hiihdon puheenjohtaja Juha Viljamaa
Suomen kaikkien aikojen paras maratonhiihtäjä luovutti mitaleitaan Hiihtomuseolle.
Pauli Siitonen ampaisi vuonna 1973 Ruotsin Morassa 89 kilometriä pitkän Vasaloppetin loppusuoralle ja nautiskeli yleisön kannustuksesta. Nautiskelu muuttui hämmennykseksi, kun suomalaisen kaulaan ripustettiin seppele voiton kunniaksi.
- En tiennyt olevani kilpailun johdossa, vaan luulin tulevani maaliin toisena, muisteli Suomen kaikkien aikojen paras maratonhiihtäjä torstaina Hiihtomuseossa.
Vuosi 1973 oli Vasaloppetin 50-vuotisjuhlavuosi ja Ruotsissa oli pitkään rummutettu isäntämaan suurhiihtäjän Thomas Magnussonin juhlia.
- Magnusson olikin johdossa, mutta oli pysähtynyt voitelemaan suksiaan, enkä minä tiennyt ohittaneeni häntä, selvitti Siitonen hämmennystään.
Vaikka Siitonen pilasikin ruotsalaisjuhlat, kohdeltiin häntä sankarin lailla voiton jälkeen.
- Se herätti paljon huomiota ja lehdet kirjoittivat asiasta valtavasti. Minut otettiin hyvin vastaan ja sain sittemmin eri puolilta Ruotsia paljon kutsuja tulla hiihtämään.´
Liian aikaiset tuuletukset
Vuonna 1979 Siitoselle kävi Vasa-hiihdon loppusuoralla kalpaten vähän päinvastaisessa tilanteessa.
- Olin selvässä johdossa ja rupesin jo tuulettelemaan. Luulin, että ihmiset hurraavat minulle, mutta he huusivatkin omalleen, kun Ola Hassis kiri takaa ja ohitti minut juuri ennen maalilinjaa, kertasi Siitonen katkerinta tappiotaan.
Torstaina Pauli Siitonen luovutti Hiihtomuseolle Vasa-hiihdossa voittamansa mitalit ja plaketit. Voiton ja kakkossijan lisäksi hän oli kerran kolmas ja neljäs sekä kertaalleen seitsemäs ja kahdeksas.
Pauli Siitosen huippuvuodet maratonhiihdoissa ajoittuivat vuodesta 1972 vuoteen 1984. Hän voitti muun muassa Saksan König Ludwig Laufin kuudesti ja Finlandia-hiihdon viidesti.
- Minulla on kotona "aika" paljon palkintoja ja kisamuistoja. Olen pitkään harkinnut antavani palkintoja muidenkin nähtäviksi ja päätin aloittaa tästä urani kenties merkittävimmästä mitalisarjasta. Siihen sisältyy aika paljon muistoja, selvitti Siitonen.
.
Lue myös: http://www.ess.fi/urheilu/hiihtolajit/art2403605
Lisää kuvia ja tekstiä osiossa "MASTERIEN HISTORIAKIRJA": HISTORIAKIRJA JA HISTORIAA
***************************************************************************************************************